Belanja Berhemat Bahagian 2

Petua #3: BERKONGSI makanan

dinner-1246287_640.jpg

Ramai pasangan yang bekerja sepenuh masa tidak mempunyai masa untuk memasak. Begitu juga dengan keluarga yang mempunyai anak kecil. Selalunya mereka akan makan di luar atau memesan khidmat katering secara mingguan atau bulanan. Bagi yang kerap makan di luar mesti terasa akan beban kos makanan yang saban hari meningkat. Kadang-kadang makanan yang dipesan tidak termakan dan membazir begitu sahaja.

Bagi yang sering makan di luar, anda digalakkan berkongsi makanan. Jika makan berdua, cuba memesan satu pembuka selera dan satu hidangan utama untuk dikongsi berbanding dengan dua jenis hidangan setiap seorang. Dengan berbuat demikian, kita akan makan apa yang perlu sahaja dan tidak akan berasa terlalu kenyang sampai senak perut. Bil makanan juga akan menjadi separuh! Namun demikian, jika masih berasa lapar anda bolehlah memesan hidangan tambahan. Sekiranya tidak habis makan, disarankan agar lebihan makanan dibawa pulang ke rumah untuk dimakan keesokan harinya untuk mengelakkan pembaziran.

Satu lagi cadangan untuk mengurangkan bil makanan adalah dengan tidak memesan air berperisa atau air berkarbonat. Jika anda perasan, harga minuman kadang-kadang menyamai atau lebih mahal daripada harga makanan. Selain menjimatkan duit, pengambilan kalori berlebihan juga boleh dikurangkan sekali gus menyumbang ke arah pemakanan seimbang dan sihat. Bukankah ini satu situasi yang menguntungkan kesihatan badan dan kewangan kita pada masa yang sama?

Petua #4: TANAM sendiri tumbuh-tumbuhan

aromatic-1851366_640

Makanan Malaysia banyak menggunakan rempah dan herba seperti cili, halia, daun kari, serai, lengkuas, daun kesum, kunyit dan banyak lagi. Kebanyakan herba dan rempah dapat ditanam sendiri di dalam kawasan rumah kita. Selain daripada itu harga sayur-sayuran juga tidak menentu dipengaruhi faktor cuaca, peristiwa dan sebagainya. Sayur-sayuran seperti kobis, kangkung, tomato dan timun juga boleh ditanam sendiri dengan mudah dan cepat membuahkan hasil.

Idea ini bukan sahaja boleh dilaksanakan oleh penduduk rumah atas tanah malahan sesuai untuk penghuni pangsapuri dan kondominium. Ruangan balkoni sahaja sudah cukup untuk menanam sesetengah sayur-sayuran, rempah dan herba. Maklumat lanjut boleh diperolehi dengan melayari laman sosial Facebook sesetengah persatuan misalnya Malaysia Gardeners dan TTDI Edible Project. Selain menjimatkan kos, tumbuh-tumbuhan yang ditanam sendiri bebas daripada racun serangga.

Petua #5: CUCI SENDIRI kereta

Rata-rata setiap rumah di Malaysia mempunyai sekurang-kuranganya sebuah atau dua buah kereta. Semasa saya membeli kereta pertama saya iaitu kira-kira sedekad yang lalu, upah yang dikenakan di pusat mencuci kereta untuk mencuci dan memvakum kereta hanyalah RM5 untuk kereta kecil seperti Perodua Kancil dan RM7 untuk kereta sedan 4 pintu. Lama-kelamaan ia meningkat kepada RM 10 – RM 12 bagi kereta sedan. Tahun ini pula harga minimum ialah RM 12 dan mencecah sehingga RM15 di sesetengah tempat!

Itulah sebabnya tahun ini saya membuat keputusan untuk mencuci sendiri kereta saya. Selain daripada menjimatkan duit ia juga senaman yang bagus untuk diri. Bagi keluarga dengan anak kecil, aktiviti mencuci kereta boleh dijadikan masa untuk mengeratkan hubungan dengan anak-anak. Satu aktiviti mudah ini memberikan tiga manfaat.

Mungkin ada yang masih tidak yakin dengan petua-petua yang dikongsikan dalam ruangan ini. Ramai juga mungkin tertanya-tanya, “Banyak ke duit yang boleh dijimatkan dengan cara-cara ini?” Bak kata orang tua-tua, belum cuba belum tahun. Penjimatan duit harus dilihat daripada sudut jangka masa panjang. Mungkin penjimatan RM 20 seminggu tampak kecil kepada segelintir tetapi dalam sebulan ia menjadi RM80 dan dalam setahun meningkat kepada RM960. Duit ini sudah cukup untuk membayar yuran sekolah anak-anak atau untuk membeli barangan persekolahan apabila tiba musim persekolahan baru.

Anda masih ragu-ragu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s