Belanja Berhemat Bahagian 1

Ramai yang mengeluh apabila melihat baki akaun yang semakin berkurangan menjelang pertengahan bulan. Bagi sesetengah daripada kita “musibah” ini mungkin berlaku seawal minggu pertama dalam bulan baharu!

Tidak kurang juga yang bingung memikirkan, “Ke mana pergi duit aku? Rasanya tak banyak belanja pun bulan ini.”

Ini biasa berlaku apabila kita tidak merekodkan setiap perbelanjaan harian dan bulanan. Rekod perbelanjaan harian sangat penting supaya maklumat ini boleh dianalisa pada penghujung bulan. Berdasarkan hasil analisa ini, kita boleh menentukan sekiranya ada perbelanjaan boros yang boleh dielakkan pada masa hadapan. Selain merekodkan perbelanjaan harian terdapat beberapa cara untuk berbelanja dengan hemat.

Petua #1: Beli Apa yang PERLU Sahaja

supermarket-435452_640.jpg

Hobi utama rakyat Malaysia adalah rata-rata menghabiskan masa di pusat membeli-belah. Kita sentiasa berhadapan dengan pelbagai muslihat jualan seperti “promosi terhebat”, “terlajak laris” dan “harga runtuh, hari terakhir”. Memang susah untuk mengawal diri apabila berhadapan dengan strategi pemasaran sebegini apatah lagi dengan kehadiran empat Karnival Jualan Mega Malaysia (“Malaysia Mega Sale”) dalam setahun! Tidak hairanlah jika ada yang hilang kawalan diri apabila  membeli-belah sampai berhutang keliling pinggang.

Penting untuk kita berfikir sejenak sebelum membeli produk yang kononnya 50% lebih murah. Cuba tanya diri anda soalan-soalan berikut sebelum membuat keputusan untuk membeli sesuatu:

  • Barangan ini merupakan keperluan (“necessity”) atau kehendak (“wish / desire”)?
  • Jika ia satu keperluan, adakah anda akan menggunakannya dalam masa 6 bulan akan datang?

Jika anda menjawab “TIDAK” kepada kedua-dua soalan di atas, maka sudah jelas keputusan yang perlu diambil. Dengan cara ini anda akan sedar terdapat banyak barangan yang kita tidak perlukan sebenarnya. Pada penghujung setiap bulan, cuba jumlahkan harga kesemua barangan “kehendak” yang tidak dibeli kerana anda berjaya menahan godaan membeli. Anda akan terkejut melihat jumlah wang yang berjaya dijimatkan!

Elakkan juga membeli barangan keperluan secara berlebihan atau pukal. Slogan iklan (“tag line”) popular penjual adalah “Beli satu, Percuma satu” atau “Beli satu, Produk kedua dapat diskaun 50%!” Sesetengah barangan seperti makanan atau barang basah tidak boleh disimpan lama kerana mempunyai tarikh tamat tempoh (tarikh luput /guna sebelum/ “expiry date”). Tarikh tamat tempoh untuk produk sebegini perlu diperiksa sebelum membuat belian.

Petua #2: Beli Produk Berkualiti

Pembeli selalu tertarik untuk membeli barangan promosi tetapi bukan semua barangan yang dijual murah itu berkualiti. Sebelum membeli sesuatu produk, cuba periksa kualiti produk tersebut dan lihat tempoh jaminan yang diberi (jika ada). Jika perlu, cuba layari internet untuk mendapatkan ulasan dalam talian daripada pengguna lain. Kadang-kadang barangan murah sebegini cepat rosak dan perlu dibeli semula selang beberapa bulan. Dalam dunia sekarang yang didorong pengguna, ini merupakan helah pengeluar atau penjual untuk menghasilkan produk yang mempunyai tempoh simpan / hayat simpan (“shelf life”) pendek supaya produk-produk mereka sentiasa terjual.

Pembeli dinasihatkan supaya berwaspada dengan produk / jenama sebegini. Lebih baik berbelanja lebih sedikit untuk membeli produk yang bermutu dan tahan lebih lama. Jadilah pengguna bijak.

Bersambung…..

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s